Späť na Blog
FYTOPHARMA čaj ilustračka

Rôzne bylinné zmesi môžu byť liečivé alebo určené na dennú spotrebu. Ak by ste si chceli namiešať bylinnú zmes sami, potrebujete aj nejaké skúsenosti alebo návody. Podľa nich si namiešate tú správnu konzistenciu.

Zdrojom môžu byť rôzne publikácie týkajúce sa liečivých rastlín alebo rôzne internetové stránky. 

Niektorí si bylinky nazbierajú sami v prírode, ak si však nie ste istý a všetky rastliny nepoznáte, vsaďte radšej na istotu. Nakúpte si kvalitné sypané čaje z našej ponuky. Môžete si z nich vyrobiť akúkoľvek zmes a pochádzajú len z overených zdrojov.

Miešanie bylinkového čaju

Pri miešaní čaju vytvárate farbu, vôňu a chuť. Pri skladbe zmesi určenej pre denné použitie voľte bylinky, v ktorých popise sa zdôrazňuje obsah vitamínov, minerálnych látok a sú lahodnej chuti a vône. Objemový základ týchto čajových zmesí tvoria chuťovo neutrálne byliny (lístia jahôd, malín, ostružiny). Ďalšia zložka by mala obsahovať dostatok esenciálnych olejov, aby zmesi dodala vôňu (mäta, medovka, aloisia …). A ako tretiu môžete doplniť zložku, ktorá zmes ochutí – sladko alebo kyslo. Medzi ne patria stévia, drvené suché plody šípok, arónia, čučoriedky, maliny, lesné jahody a podobne. Zložku si vyberte podľa toho, aký čaj preferujete.

Pozor na silne aromatické rastliny. Patria k nim materina dúška, tymián, šalvia, levanduľa a podobne. Používajte ich opatrne, aby ste čaj veľmi neprevoňali. Nie každému vyhovuje silne aromatický čaj.

Príprava čaju

Na varenie čaju zo sušených bylín je ideálna sklenená alebo porcelánová kanvica s vloženým sitkom. Väčšina čajov alebo bylín má doporučenú dobu lúhovania. Po uplynutí tejto doby je vhodné bylinky z vody vybrať. Keď sypete bylinky priamo do kanvice, mali by ste čaj čo najskôr spotrebovať.
Ďalšou možnosťou je spariť byliny v hrnčeku a po vylúhovaní ho môžete preliať do nahriatej servírovacej kanvice.

FYTOPHARMA lístky 6 piktogram

Servírovanie

Ak chcete pri servírovaní čaju polahodiť aj oku, servírujte ho v sklenej kanvici. Veľmi pekne pôsobí pár prisypaných lupienkov ruže, kvietky sedmokrásky alebo prvosienky.


Uskladnenie čajovej zmesi

Bylinkovú zmes uchovávajte v suchu a tme v tesne uzavretej nádobe, aby sa neznehodnotila. Ak si vytvárate liečivú zmes, nezabudnite si na nádobu poznačiť, na čo je vhodné jej používanie.

Späť na Blog