Rôzne bylinné zmesi môžu byť liečivé alebo určené na dennú spotrebu. Ako si doma pripraviť chutný bylinný čaj však nie je až také zložité. Ak by ste si chceli namiešať bylinnú zmes sami, potrebujete aj nejaké skúsenosti alebo návody. Odporúčané návody nám pomáhajú namiešať tú správnu konzistenciu.
Zdrojom môžu byť rôzne publikácie týkajúce sa liečivých rastlín alebo rôzne internetové stránky.
Niektorí obľúbenci čajov si bylinky nazbierajú sami v prírode, ak si však nie ste istý a všetky rastliny nepoznáte, vsaďte radšej na istotu. Kúpou kvalitných sypaných čajov z našej ponuky získate záruku overeného zloženia. Môžete si z nich vyrobiť akúkoľvek zmes a pochádzajú len z overených zdrojov.
Miešanie bylinkového čaju
Pri miešaní čaju vytvárate farbu, vôňu a chuť. Pri skladbe zmesi určenej pre denné použitie voľte bylinky, v ktorých popise sa zdôrazňuje obsah vitamínov, minerálnych látok a sú lahodnej chuti a vône. Objemový základ týchto čajových zmesí tvoria chuťovo neutrálne byliny (lístia jahôd, malín, ostružiny). Ďalšia zložka by mala obsahovať dostatok esenciálnych olejov, aby zmesi dodala vôňu (mäta, medovka, aloisia …). A ako tretiu môžete doplniť zložku, ktorá zmes ochutí – sladko alebo kyslo. Medzi ne patria stévia, drvené suché plody šípok, arónia, čučoriedky, maliny, lesné jahody a podobne. Zložku si vyberte podľa toho, aký čaj preferujete.
Pri výbere bylín by ste mali dať pozor na silne aromatické rastliny. Patria k nim materina dúška, tymián, šalvia, levanduľa a podobne. Používajte ich opatrne, aby ste čaj veľmi neprevoňali. Nie každému vyhovuje silne aromatický čaj.
Príprava čaju
Na varenie čaju zo sušených bylín je ideálna sklenená alebo porcelánová kanvica s vloženým sitkom. Táto nám poskytne lahodnejšiu chuť, väčší zážitok a ľahký návod, ako si doma pripraviť chutný čaj. Väčšina čajov alebo bylín má doporučenú dobu lúhovania. Po uplynutí tejto doby je vhodné bylinky z vody vybrať. Niektoré bylinky sa lúhujú veľmi krátko. Napríklad zelený čaj stačí lúhovať len 3 minúty a ak ho chceme mať výraznejší, postačí 5 minút. Naopak pri šalvii je vhodné bylinky ponechať prikryté až 10 minút.
Keď sypete bylinky priamo do kanvice, mali by ste čaj čo najskôr spotrebovať. Ak sa ponechajú dlhšie, môže čaj zmeniť chuť aj arómu a v mnohých prípadoch aj príliš horkú chuť.
Ďalšou možnosťou je spariť byliny v hrnčeku a po vylúhovaní ho môžete preliať do nahriatej servírovacej kanvice. Takto zaručíte, že sa bylinka pripraví tak, aby sme z nej dosiahli najlepší účinok.
Servírovanie
Ak chcete pri servírovaní čaju polahodiť aj oku, servírujte ho v sklenej kanvici. Veľmi pekne pôsobí pár prisypaných lupienkov ruže, kvietky sedmokrásky alebo prvosienky.
Uskladnenie čajovej zmesi
Bylinkovú zmes uchovávajte v suchu a tme v tesne uzavretej nádobe, aby sa neznehodnotila. Ak si vytvárate liečivú zmes, nezabudnite si na nádobu poznačiť, na čo je vhodné jej používanie.