FYTOPHARMA

Ľudoví liečitelia si generačne odovzdávali skúsenosti a účinky jednotlivých bylín. Prvé záznamy o výkupe liečivých rastlín v Malackách a jeho okolí sú zdokumentované už v polovici 19. storočia. Neskôr –  v roku 1940 – tu založila pani Elena Kňazovičová prevádzku ZELINA. Liečivé bylinky sa vykupovali, spracovávali a ďalej predávali dokonca aj do zahraničia. V období po roku 1992 sa významne o rozvoj zaslúžila Slovakofarma, a.s. Hlohovec, ktorá svojou divíziou Liečivé rastliny Malacky pozdvihla čaje z liečivých bylín do lekárenského prostredia.

A FYTOPHARMA úspešne nadviazala na dlhoročnú tradíciu výroby vysoko kvalitných bylinných čajov a naďalej prináša na slovenský i zahraničný trh široký sortiment prírodných čajov z liečivých bylín. Všetky bylinné čaje sú bez pridania farbív a chemických prísad. Garancia kvality je veľmi dôležitá a potvrdzujú ju aj získané certifikáty pre produkty Medovkový čaj a Mätový čaj.

„Život je kvet, pre ktorý je láska medom.“

Manželia Janka a Martin Valigurskí spolu s kolegami starostlivo vyberajú bylinky a dohliadajú na celý proces až kým obľúbené čaje plné čistoty prírody poputujú na stôl mnohým zákazníkom.

Dbáme na to, aby sme nakúpili tie najkvalitnejšie bylinky, aké nám príroda ponúka. V prvom rade ide o naše, slovenské bylinky. Niekedy za kvalitnejšie byliny radšej priplatíme alebo pestovanie bylín predfinancujeme, aby sme podporili kvalitu slovenských pestovateľov a nákupne liečivých rastlín.

V skutočnosti je množstvo byliniek spolu s ich účinkami obľúbenou a historicky významnou súčasťou každodenného života na Slovensku. Väčšina liečivých rastlín dokáže zmierniť každodenné ťažkosti ich cieleným užívaním. Preto je dôležité aj to, na aké obdobie a v akých dávkach sa čaj užíva. Veľmi žiadaný sortiment tvoria bylinné čaje, ktoré sa skladajú len z jednej liečivej bylinky. Majú intenzívnejšiu chuť a charakteristickú vôňu.

„Najväčšie bohatstvo je zdravie.“

Účinok čaju sa rozširuje zmiešaním niekoľkých druhov byliniek. Čajové zmesi obsahujú obvykle päť až sedem byliniek, ktoré sa z farmakologického hľadiska podporujú. Sú namiešané tak, aby svojou skladbou vytvorili príjemnú chuť alebo podporili farebnú rozmanitosť. Niektoré sú neutrálne, iné korenisté, aromatické alebo sviežo kyselkavé.


Z laboratória do čajového vrecúška
____________
Áno, my sme iní.

Spoločnosť FYTOPHARMA a.s. má už historicky významné, účelové a nesmierne dôležité laboratóriá. Vybavené sú farmaceutickou technológiou a slúžia na pravidelnú kontrolu kvality surovín, medzioperačných produktov, hotových výrobkov a obalov používaných na výrobu čajov a bylinných prípravkov.

Kontrola prebieha najmä v týchto úrovniach:
– organoleptické požiadavky – vzhľad, vôňa a chuť
– fyzikálno-chemické:
celkový popol a popol nerozpustný v HCI, strata sušením
stanovenie sušiny – zisťovanie % vlhkosti suroviny
obsah popola – prítomnosť anorganických látok
obsah silíc – obsah éterických olejov v surovine
stupeň rozdrobenia – sitová analýza cez stanovené sitá
číslo horkosti – porovnanie horkosti vzorky s referenčnou látkou
číslo napučiavania – napučiavanie suroviny
mikrobiológia – prítomnosť baktérií salmonely, E.coli, plesne, kvasiniek.

Proces spracovania a finalizácie čajov je veľmi náročný na hygienu, čistotu a vlhkostné podmienky. Preto sú produkty dôsledne kontrolované a testované. Prioritou firmy je výroba čajov a bylinných produktov vždy v rovnakej vysokej kvalite a chuti.

 

Študentská prax

Súčasťou nášho poslania sú aj vzdelávacie projekty formou spolupráce so strednými odbornými školami alebo fakultami vysokých škôl. Študenti sa na exkurziách oboznamujú s procesom výroby a spracovania bylín až po ich balenie priamo v priestoroch FYTOPHARMY.