Späť na Blog
pestrec mariánsky

Aj keď sa vyhýbate negatívnym vplyvom modernej doby, aj tak je vaša pečeň pravidelne zaťažovaná a opotrebováva sa. Na svete je však bylinka, ktorá dokáže pomôcť vašim pečeňovým bunkám regenerovať a spája v sebe výnimočné účinky aj veľmi príjemnú chuť.  Pestrec mariánsky (lat. Sylibum marianum), známy tiež ako strieborný bodliak, kristova koruna či kardus mariánsky, je jednoročná až dvojročná rastlina dorastajúca do výšky 60 až 150 cm. Svoj pôvod má v stredomorí a dozrieva v druhej polovičke septembra. V liečiteľstve sa používa predovšetkým pri ochorení pečene, ale rovnako blahodárne účinky má na žlčník. Za pozitívnymi účinkami pestreca mariánskeho sú zodpovedné flavolignany, nazývané súhrnne silymarín, ktoré sú známym hlavným hepatoprotektorom, teda ‚ochrancom‘ vašej pečene.

Silymarín a jeho prospešné látky

Tieto látky sa viažu na membrány pečeňových buniek a zabraňujú tak vniknutiu toxických látok do pečeňového tkaniva. Okrem toho podporujú regeneráciu poškodených pečeňových buniek.     Silymarín sa tvorí v pestreci priebežne, ale najmä v druhej polovici septembra a v októbri, ideálne pri teplotách okolo 25 stupňov Celzia, čo je v našich zemepisných šírkach ťažko dosiahnuteľné. Pestrec v našich podmienkach neobsahuje také množstvo silymarínu ako ten, ktorý rastie v stredomorskej oblasti. Najväčšie koncentrácie silymarínu nájdeme v semenách, v menšej koncentrácii sa nachádza v listoch a v koreni. Plody (semená) naviac obsahujú asi 27% bielkovín a 30% jedlého oleja (kyselina linolová, olejová a nenasýtené mastné kyseliny), tyramín, histamín, aminokyseliny, cukry, kvercetin a vitamín E (500 až 800 mg/kg).    

História využívania

Zlatou érou využívania pestreca pre liečebné účely bolo 16. storočie. Vtedajší predchodcovia dnešných lekárov, v tých temných časoch využívali extrakty z tejto byliny na viac-menej všetky ťažkosti spojené s brušnou dutinou a stala sa z neho štandardná súčasť likérov a tinktúr používaných na liečbu ochorení pečene. V nasledujúcich storočiach upadol do zabudnutia, aby ho znovu mohli len pred pár desaťročiami objaviť lekári a vedci modernej medicíny. 

Zdravie nie len pre pečeň a žlčník

Pestrec chráni organizmus pred pôsobením voľných radikálov vyplývajúcich zo stresu, alkoholu, vystavenia organizmu UV žiareniu, či znečistenia prostredia. Pestrec mariánsky je veľmi silný antioxidant. Okrem spomínaných blahodarných účinkov na pečeň tiež napomáha vyrovnávať hladinu cukru. Okrem toho ovplyvňuje aj činnosť srdca a celého tráviaceho systému. Užívanie pestreca mariánskeho je navyše veľmi bezpečné a prospešné pre zdravie pečene.  

Najúčinnejší ako podpora liečby pečene

Pestrec mariánsky sa teda najčastejšie používa ako podpora liečby pri ochoreniach pečene a žlčníka, napríklad pri hepatitíde typu B a C, cirhóze, steatóze (stukovateniu) pečene, mononukleóze, chorobách sleziny, žlčníkových kameňoch, intoxikácii alkoholom, drogami či hubami. Sylimarín urýchľuje regeneráciu pečeňového tkaniva, napríklad pri dlhodobom užívaní liekov.   Zhrňme si teda pozitívne účinky pestreca:  

  • silný antioxidant
  • pomáha regenerovať pečeňové bunky
  • pozitívne účinky na žlčník
  • podpora pečene pri dlhodobom užívaní liekov


Užívanie pestreca mariánskeho

Samozrejme, ani pestrec mariánsky nie je zázračný všeliek, ktorý vás po jednorázovom požití zbaví všetkých vašich ťažkostí. Pokiaľ chcete, aby pestrec účinkoval, je potrebné ho požívať pravidelne každý deň, minimálne po dobu niekoľkých týždňov, či mesiacov, jednotlivé kúry by sa mali opakovať dva až tri krát ročne. Pestrec mariánsky v podobe kvalitného čaju od spoločnosti FYTOPHARMA, dôsledne a starostlivo pripraveného v čistom prostredí, spája liečivý účinok spolu s príjemným pitím bylinkového čaju.

Späť na Blog